Çek konuk sanatçı Filip Posivac tarafından resmedilen Bugünkü Doodle, savaÅŸ sonrası Çekoslovakya'da Roman halkının ve karşılaÅŸtıkları zulmün hikayesini anlatan ilk yazar olarak kabul edilen Slovak-Roman yazar ve oyun yazarı Elena Lacková'nın yüzüncü doÄŸum gününü kutluyor. II.Dünya Savaşı boyunca.
1921'de Çekoslovakya'nın Veľký Šariš ÅŸehrinde (günümüz Slovakya) doÄŸan Elena Lacková, Hint kökenli tarihsel olarak baskı altındaki Avrupalı ​​bir etnik grup olan Romanların yaÅŸadığı bir yerleÅŸim yerinde büyüdü. Roman karşıtı yasalar nedeniyle yüksek öÄŸrenime devam edemese de, Lacková kendi rızasıyla yetenekli bir yazar oldu ve yerleÅŸim yerindeki 600 çocuktan okuma yeteneÄŸine sahip tek kız olarak ay ışığında ÅŸiirleri kaleme aldı.
1939'da Nazi Almanyası, rejimin Roman Soykırımının bir parçası olarak Çekoslovakya'yı iÅŸgal etti ve Roman yerleÅŸimlerine zulmetti. Lacková bu zulümlerden kurtuldu ve tiyatro aracılığıyla Romanların gururunu yeniden canlandırmaya kararlı hale geldi. " Horiaci cigánsky tabor " ("Çingene Kampı Yanıyor," 1947) adlı ilk yayınlanmış edebiyat eseri , Roman halkının Holokost sırasında yaÅŸadıkları ortak zorlukları anlatırken, kültürlerine yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Lacková'nın çalışmaları, Roman toplumunu kısa öyküler, peri masalları ve radyo oyunları gibi edebi ortamlarla sürekli olarak yükseltti. 1970 yılında Çekoslovakya'da üniversiteden mezun olan ilk Roman kadın olarak bir kilometre taşına daha ulaÅŸtı. Sayısız övgü alan bir öncü olan Lacková, Slovakya'nın en yüksek ÅŸereflerinden biri olan inudovít Štúr III NiÅŸanı'nı 2001'de ödüllendiren ilk Roman kadını oldu .
DoÄŸum günün kutlu olsun Elena Lacková!